Dievo rykštės kine ir “realybėje”

2007-05-01

Prieš kelias dienas kino teatre žiūrėjau „10 Biblijos prakeiksmų“ („The Reaping“). Tiesą sakant, tikėjausi iš filmo šiek tiek daugiau. Supratau, kad Hilary Swank visuose filmuose vaidina vienodai ir kad mergaitei gražiomis akimis garantuota kino žvaigždės karjera („Čarlis ir šokolado fabrikas“, „10 Biblijos prakeiksmų“, „Tiltas į Tereabitiją“).

Bet ne tai norėjau pasakyti. Prisiklausius apie Dievo rykštes, labai knietėjo jas susirasti Išėjimo knygoje. Didžiausias netikslumas filme buvo tas, kad rykštės plakė tik kai kuriuos žmones. Pavyzdžiui, utelėmis apėjo vaikai, o votys užpuolė tik miestelio meriją. Tuo tarpu Biblijoje aprašytos Dievo rykštės baudė visus egiptiečius, apeidamos izraeliečius. Taip sakant, kliuvo blogiečiams (nors vienintelis kaltas buvo faraonas, neleidęs izraeliečiams išeiti).

Žinoma, Dievo rykštės filme irgi ne visur sutampa – ne visos parodytos, kai kurios interpretuotos savaip. Nors kas gi neleis interpretuoti Biblijos – juk niekas dar nėra perkandęs jos pranašysčių (jeigu tokios egzistuoja).

Dešimt tikrųjų prakeiksmų:

Kraujo upė
Mozė ir Aaronas darė, kaip Viešpats buvo įsakęs. Jis pakėlė lazdą ir faraono bei jo pareigūnų akivaizdoje sudavė į Nilo vandenį, ir visas vanduo upėje pavirto krauju. Išgaišo upėje žuvys. Nilas taip dvokė, kad egiptiečiai nebegalėjo jo vandens gerti, – kraujas buvo visur Egipte.“ (Iš 7)

Varlės
Nilas knibždės nuo varlių, jos atšokuos į tavo rūmus, į tavo miegamąjį ir į tavo lovą, į tavo pareigūnų ir tavo pavaldinių namus, į jų krosnis ir į jų dubenis duonai minkyti. Varlės šokinės ant tavęs, ant tavo pavaldinių ir ant tavo pareigūnų.“ (Iš 7)

Uodai
Aaronas ištiesė savo ranką su lazda ir sudavė į žemės dulkes. Uodai apniko žmones ir gyvulius. Žemės dulkės visame Egipto krašte pavirto uodais. Kerėtojai panašiai bandė savo kerais padaryti uodų, bet neįstengė. O uodai knibždėjo ant žmonių ir gyvulių.“ (Iš 8)

Musės
Viešpats taip ir padarė. Musių spiečių spiečiai apniko faraono rūmus ir jo pareigūnų namus. Žemė visame Egipto krašte buvo nuniokota musių.“ (Iš 8)

Galvijų dvėsimas
Visi egiptiečių galvijai išdvėsė, bet izraeliečių galvijų nė vienas nenugaišo. Faraonas pasiuntė pažiūrėti ir sužinojo, kad nė vienas izraeliečių galvijų nebuvo nugaišęs.“ (Iš 9)

Votys
Taigi jie paėmė suodžių iš krosnies ir nuėjo pas faraoną. Mozė išbėrė jas į orą, ir jos sukėlė pūliuojančias votis žmonėms bei gyvuliams.“ (Iš 9)

Kruša
Kruša su nesiliaujama žaibų ugnimi buvo tokia nuožmi, kokios dar niekad nebuvo buvę visame Egipto krašte nuo jo tapimo tauta! Kruša išmušė visa, kas buvo atvirame lauke per visą Egipto kraštą – ir žmones, ir gyvulius. Kruša sunaikino ir visą laukų augmeniją bei sutriuškino laukuose visus medžius.“ (Iš 9)

Skėriai
Skėriai užplūdo visą Egipto kraštą ir apsėdo visą Egipto žemę, – skėrių spiečius buvo toks tankus, kokio nebuvo buvę nei anksčiau, nei iš viso kada nors vėl bus. Jie taip apsėdo visą krašto paviršių, kad pajuodo žemė. Jie surijo visą laukų augmeniją krašte bei visus medžių vaisius, išlikusius nuo ledų krušos. Visame Egipto krašte nebeliko nieko žaliuojančio – jokių medžių, jokių augalų laukuose.“ (Iš 10)

Tamsa
Visiška tamsa tris dienas gaubė visą Egipto kraštą. Žmonės negalėjo vieni kitų matyti ir per tris dienas negalėjo pasijudinti iš vietos, bet ten, kur gyveno izraeliečiai, buvo šviesu.“ (Iš 10)

Pirmagimių mirtis
Egipto krašte mirs visi pirmagimiai, nuo faraono, sėdinčio savo soste, pirmagimio lig vergės, esančios prie girnų, pirmagimio, ir visi galvijų pirmagimiai. Tada visame Egipte pakils toks didelis klyksmas, kokio niekad dar nėra buvę nei kada nors bus. Bet izraeliečių net šuo neurgztelės nei ant žmogaus, nei ant gyvulio, kad žinotumėte, jog Viešpats daro skirtumą tarp Egipto ir Izraelio.“ (Iš 11)

Kategorija: Ekranas, Skaitymai | Komentarų: 11

Tio

2007-05-02 9:09

jei kam idomu, tai moksliniai 10 Bibilijos rykščių paaiškinimai yra čia (sorry, in English):

http://www.adam.com.au/bstett/BTenPlaguesEgypt78.htm
http://www.customessaymeister.com/customessays/History:%20Ancient/3428.htm

ne visai tokie, kokie pateikiami filme, bet tokie pat idomūs… :)

Laura

2007-05-02 11:51

paaiskinimai logiski, tik idomu, kodel Biblijoje rasoma, kad tos rykstes kamavo tik egiptiecius, o izraelieciu ne, nors jie gyveno salia. Arba tie, kas rase Biblija, ivykius pagrazino, arba tie ivykiai – daugiau nei paprasti gamtos reiskiniai.

Tio

2007-05-02 12:31

o va cia tai jau niekas nesuzinos… :)

tiesiog as

2008-02-18 14:34

klausyk laura tu istorija mokaisi? Nes nepanasu. juk dievas siunt4 tik egiptieciams dievo rykstes d4l to jog egiptieciai norejos iszudyti zydus kadangi jie buvo protingesne tauta taciau dievas to neleido ir viena po kitos siun te egiptieciams rykstes is kuriu pati baisiausia buvo pirmagymiu mirtis. tik tada kai mire pacio faraono sunus faraonas leido zydams iseiti is egipto.

Laura

2008-02-18 15:17

Cituoju save: “Tuo tarpu Biblijoje aprašytos Dievo rykštės baudė visus egiptiečius, apeidamos izraeliečius.”

Matai, ne tik istoriją mokykloje mokiausi, bet dar ir religijų istoriją universitete bei skaičiau Senąjį Testamentą. Toks jausmas, kad komentavai neperskaitęs įrašo iki galo.

http://tinyurl.com/r9v3bpc

2019-11-24 15:25

Hello, this weekend is fastidious in support of me, as this time
i am reading this enormous educational piece of writing here at my
house.

coconut oil of

2019-11-25 16:53

Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

plenty of fish dating site

2019-11-26 16:51

Thanks a bunch for sharing this with all folks you really
realize what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly also consult with my site =).
We will have a link change agreement among us

ps4 games

2019-11-29 7:54

Great article, totally what I wanted to find.

quest bars cheap

2019-12-02 6:41

Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where
I could locate a captcha plugin for my comment form?
I’m using the same blog platform as yours and I’m having
problems finding one? Thanks a lot!

quest bars cheap

2019-12-04 2:37

Hey! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask.
Does operating a well-established website like yours take a large amount of work?
I am brand new to operating a blog however I do write in my diary daily.
I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts online.
Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
Thankyou!

Komentavimas leidžiamas tik registruotiems vartotojams.